Unitatile de lupta - ce merita sau ce nu merita sa construiesti in ogame


  • Jocul...o armonie de tactici si strategii. Vine momentul cand trebuie sa construim si o nava, doua, insa intrebarea este...ce sa construim? Cum ne facem flota? Ce avantaje as avea cu un tip de nave sau altul? Sa incepem cu inceputul...


    Transportorul mic este unitatea de baza pentru farming. Avantaje: viteza superioara fata de transportoarele mari si lipsa focului rapid de la crucisatoare. Aceste aspecte fac din transportorul mic o optiune in ceea ce priveste fodderul in constructia unei flote, mai ales ca are foc rapid impotriva sondelor de spionaj, eliminandu-le repede cand sunt in tabere adverse. O flota ar trebui sa contina intre minim 2.000 si 5.000 de astfel de nave. Circula o vorba..."niciodata nu poti avea suficiente transportoare". Dezavantaje: foc rapid de la vanatorii grei si de la interceptoare, scut si armura slabe, in fata apararilor cad in numar mare. Costa cristal cat 2 vanatori mici, nedevenind avantajoase ca resurse in numar urias pe post de fodder.


    Transportorul mare este mama transportorului mic. Avantaje: armura si scut superioare. Excelente pentru transportul a milioane de resurse, indispensabile in farming-ul planetelor cu aparare. Sunt navele preferate ale minerilor. Un miner ce se respecta are minim 2.000 de transportoare mari. Dezavantaje majore: viteza mica in comparatie cu transportorul mic, foc rapid de la interceptor. Totusi, pentru farmingul nocturn sunt ideale in tandem cu nave grele gen distrugatoare sau bombere. Au viteze relativ apropiate si in fata planetelor cu aparare, se comporta excelent.


    Vanatorul usor, poreclit pe buna dreptate si tantarul flotelor este o unitate indispensabila in compozitia unei flote. Il construim la inceputul universului pentru farm si crash-uri. Pe vreme ce avansam in joc, numarul vanatorilor usori creste. Avantaje: compun scutul navelor mari, fodderul. Ca si insectele, ei se comporta excelent impotriva navelor capitale doar in numar urias. Sunt esentiali impotriva flotelor fara fodder. Se comporta respectabil impotriva apararilor cu tunuri grele. O flota ce consista in foarte multi vanatori usori cu nave grele in spate este inaccesibila majoritatii oponentilor fortandu-i sa recurga la acs. Pot fi construiti relativ usor avand o ratie de 3-1 metal/cristal, in armonie cu productia minelor si au un consum redus de deuterium in comparatie cu surorile lor mai mari, navele de razboi. Ca si dezavantaje ar fi focul rapid al crucisatoarelor de 6-1, viteza incomparabila cu a navelor de razboi si a interceptoarelor.


    Vanatorul greu, o nava ignorata de cei mai multi jucatori are rolul ei in economia jocului. Are foc rapid impotriva transportorului mic, anihiland al doilea tip de fodder din joc. Mai rezistent ca si vanatorul usor, poate fi folosit in raiduri impotriva lansatoarelor de rachete si a laserelor usoare. Personal, nu suport acest tip de nava si il consider absolut inutil. Costul absurd de cristal (4.000)/bucata este singurul criteriu pentru care prefer sa construiesc vanatori usori in masa sau direct interceptoare si nu vanatori grei. Ghinionul face sa aiba si foc rapid de la interceptor. Totusi este folosit in numar urias in flotele complexe reducand numarul pierderilor de crucisatoare in infruntarile de inalta clasa intre flote echilibrate.


    Crucisatorul este vanatorul perfect - rapid si devastator. Are cea mai mare viteza din joc, oferindu-i o mobilitate fantastica. Este cea mai folosita nava in raiduri si are un rol vital impotriva vanatorilor usori, nimicindu-i in confruntarile directe. Este avangarda flotei datorita vitezei mari de deplasare. La capitorul dezavantaje trebuie sa notam faptul ca in constructia acestei nave este nevoie de deuterium. Consumul de deuterium nu este deloc neglijabil, devenind nu tocmai avantajoas sa lansezi o flota uriasa de crucisatoare la viteza 100%. Are foc rapid de la interceptor fiind fragil la confruntarile cu astfel de nave. Are capacitate de transport redusa. Este necesar in compozitia unei flote oferindu-i echilibru acesteia.


    Nava de razboi a fost in trecut scheletul unei flote, nava care ducea greul intr-o batalie. Odata cu aparitia interceptorului, echilibrul s-a rupt. Singurele avantaje ale navei de razboi au ramas viteza mare de deplasare, puterea mare de foc, capacitatea mare de transport si rata armonioasa de constructie de 3-1 metal/cristal. Din pacate, alte dezavantaje au privat-o vadit de apreciere din partea jucatorilor. Primeste foc rapid de 7 din partea interceptorului, nenorocind tocmai conceptul de nava de razboi si transformandu-l in nava pentru debris. Totodata, consumul mare de deuterium si fragilitatea impotriva apararilor o face o alegere proasta pentru locul de nava grea predominanta in compozitia unei flote. Totusi, multi jucatori old-school o folosesc si astazi in numar impresionant.


    Interceptorul, inovatia in ogame in materie de nave este pur si simplu imbatabil. Are o viteza respectabila, un consum de deuterium mic in comparabil cu navele de razboi, are foc rapid impotriva vanator greu, transportor mic, transportor mare, crucisator si nava de razboi. Se comporta excelent impotriva apararilor datorita scutului si armurii. Este o bijuterie in compozitia unei flote. In numar mare, compenseaza pentru puterea medie de foc aducand nenorocire oponentilor. La dezavantaje am putea aminti deuteriumul necesar constructiei, capacitatea de transport redusa, puterea de foc mediocra, foc rapid de la distrugator si rata de constructie anormala pentru productia minelor de 3-4 metal/cristal. Totusi, consider ca este premianta navelor capitale datorita avantajelor net superioare fata de restul concurentelor la aceasta pozitie.


    Bombardierul, un batran al ogame-ului este o nava specializata pentru aparare, fiind perfecta pentru raiduri si doar ruinari de aparare. Alt avantaj ar fi faptul ca nu primeste foc rapid decat de la RIP. Are si un scut respectabil ce il plaseaza pe locul 2 dupa destroyer ca si rezistenta. Din pacate, are dezavantaje majore care il transforma intr-o nava buna de pus in vitrina. Are viteza mica de deplasare la fel ca si distrugatorul, costa deuterium pentru constructie, are o rate de 2-1 metal/cristal. Nu are foc rapid impotriva navelor. Consuma enorm de mult deuterium. Are uzabilitate limitata.


    Distrugatorul este cum se spune si in descriere, regela navelor de razboi. Are o rezistenta si o putere de foc impresionante. Are foc rapid impotriva interceptoarelor, se comporta exemplar impotriva plasmelor si a RIP-urilor. Are foc rapid contra laserelor usoare. Exceleaza in batalie in numar mare. Din pacate are si unele dezavantaje ce impiedica jucatorii sa creeze flote uriase de distrugatoare. Are un cost ridicat. Se deplaseaza greu, avand viteza apropiata transportorului mare, si consuma enorm, 3 defecte cheie pentru care nu vedem zilnic mii de distrugatoare zburand.


    RIP-ul nu este o nava, este o opera de arta. Puternica peste masura, niveleaza tot in calea ei. Are foc rapid la toate navele existente. Este aproape indistructibila impotriva apararilor si are capacitatea de a distruge luni. Dezavantajele acestei nave sunt si ele uriase: consta enorm, se misca enervant de incet, este ineficienta in fata fodderulul.


    Reciclatorul este cea mai importanta nava pentru fleeteri. Reciclatoarele sunt navele din care nu pot sa ai niciodata destule. Ele culeg roadele muncii flotei. Se misca incet, costa deuterium, consuma mult si sunt foarte fragile. Se spune ca trebuie sa ai reciclatoare suficiente sa fi capabil sa iti reciclezi propria flota. Aceasta regula este respectata de foarte putini. Ele se pot imprumuta sau inchiria altor jucatori pentru a face profit.


    Proba de spionaj isi indepliseste sarcina data de nume. Ea este folosita doar la spionaj, incetinire a flotei si crearea de debris. In trecut, cand avea capacitate de transport 5, era folosita la farm cu zecile de mii. Acum nu se mai merita nici ca fodder.


    Oricare ar fi avantajele si dezavantajele unui tip de nava sau altul, un lucru este sigur, fiecare dintre noi construim ceea ce dorim. De aici au aparut sintagmele de flota turceasca, chinezeasca, italiana, frantuzeasca sau nemteasca. Flota de tip romanesc inca nu am auzit sa apara.


    DISCUTATI AICI!
    Unitatile de lupta - ce merita sau ce nu merita sa construiesti in ogame