Critica Constructiva


 • Scopul criticii constructive este ca individul criticat sa castige ceva sau sa isi imbunatateasca stilul prin critica adusa.


  Intrebarea ramane, cum aducem o critica constructiva fara a parea a fi falsi sau a ne duce la un punct unde persoana nu-l considera serios?


  Cel care aduce critici constructive, trebuie sa fie sincer. Persoana care primeste critica trebuie sa inteleaga rolul sau si sa inteleaga faptul ca tu vrei cu adevarat ca el/ea sa isi imbunatateasca stilul.
  Nu folositi experesii ca: "Asta-i naspa...", "Asta e varza rau...", "OMG, nu exista competitie, semnatura aia e naspa rau...", "O urasc"


  In acest fel, faci ca individul sa devina defensiv, mai ales daca exista deja o problema de comunicare mai veche. Foloseste o abordare prieteneasca, poate ceva de genul: "Poate ai putea schimba font-ul, textul pixelat nu prea merge...", "Incearca sa faci ca renderul sa se integreze mai bine...", "Adauga mai mult contrast...", etc...


  Facand asta, ai creat o admosfera colegiala. Ambii indivizi discuta de la acelasi nivel. Acum poti sa pregatesti scena pentru a atentiona, nu a critica, si sa incepi sa construiesti fundatia pentru imbunatatire.


  Critica constructiva prezentata intr-o maniera pozitivala, la fel ca si comunicarea deschisa, are nevoie de antrenament. Critica constructiva trebuie sa fie folosita eficient, in asa fel incat receptorul sa isi imbunatateasca munca.

  Am fost moderator și lider rso @ogame.ro, moderator @bitefight.ro, moderator și operator @tanoh.ro


  www.gnulinux.ro